Terug naar Kosovo

Terug naar Kosovo #1: de aanleiding

‘Terug naar Kosovo’ wordt een documentair verslag over hoe Kosovo-veteraan Andries Boneschansker na bijna 20 jaar weer voor het eerst naar Kosovo terugkeert. Andries heeft in het kader van UNMIK aan vredesmissies meegedaan tijdens en vlak na de Kosovo-oorlog en heeft enorm veel werk verzet in de wederopbouw van het door bombardementen kapot geschoten Kosovo.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog dag #1

De eerste dag van de reis naar Kosovo begon op drie verschillende plekken. Andries vertrok om 03.00 uur vanuit zijn woonplaats Dordrecht, terwijl vanuit Rotterdam op datzelfde uur Catalijne zicht opmaakte voor haar vertrek.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog dag #2

De gevangenis in Lipjan die Andries 19 jaar geleden heeft opgebouwd is vandaag de dag een combinatie van een Italiaanse patio met rozentuin, een team hulpverleners die allemaal bij Beau van Erven Dorens in de leer zijn geweest en daar dan een groot hek omheen met daarachter dreigend de wachttorens van de nieuwgebouwde gevangenissen eromheen.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog dag #3

Vandaag was de dag van de verhalen. Over de geschiedenis van de Albanezen op de Balkan van 600 jaar terug tot nu, over het gevangeniswezen in Kosovo dat dankzij steun van de EU nu voor één op de duizend Kosovaren een cel beschikbaar heeft en over de te vroege dood van een beste vriend en theaterregisseur die Arturo Ui van Bertold Brecht als laatste had geregisseerd.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog dag #4

Vandaag hebben we koffie gedronken met de man die weet hoe hij met buskruit zijn concurrentie uit kan schakelen, maar ook met de man die weet hoe hij om moet gaan met de mensen die het leed van de oorlog niet meer te boven zijn gekomen en in een inrichting zijn beland.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog dag #5

Elke dag denk je: vandaag zal het wel wat minder worden dan de vorige. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Na een indrukwekkende tocht door de bergen in het westen van Kosovo, zouden we wat gaan eten met Vjollca en haar kinderen.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog dag #6, laatste dag

Doordat we vandaag in Prizren echt de toerist hebben uitgehangen, werd vanavond bijna pijnlijk duidelijk hoe ingewikkeld het is wat we willen bereiken in deze week. We willen betrokken zijn en iets maken dat vertelt over de oorlog in Kosovo en daarna.

Lees verder
 

Terug naar Kosovo: vlog toegift

Hoe snel alles weer normaal is als je terug thuis bent is toch altijd verbazingwekkend. In het vliegtuig terug denk je nog dat het leven er echt anders uit gaat zien vanaf nu.

Lees verder